סבלוקסציה או תת נקיעה שדרתי

סבלוקסציה או תת נקיעה שדרתי

מדע הכירופרקטיקה


מדע הכירופרקטיקה מטפל בבעיות עמוד שדרה המשפיעות ופוגעות ישירות בתפקוד מערכת העצבים ובתקשורת בין המוח לגוף. 

סבלוקסציה או תת נקיעה שדרתי (SUBLUXATION) של חוליות עמוד השדרה מפריעה ומשבשת את התקשורת התקינה של מוח וחוט השדרה עם כל איברי הגוף. זוהי בעיה חמורה המסוגלת להביא בהדרגה לשבירה תפקודית של מערכות הגוף, פגיעה ונזק לרקמות וחלקי הגוף ופגיעה בתפקודי הגוף. הפגיעה יכולה לכלול את עמוד השדרה והרקמות סביבו כולל חוליות, רצועות, סחוס המפרקים, סחוס הדיסק, כלי דם, מעטפת עצבים ומעטפת חוט השדרה. פגיעה יכולה להרחיק לאיברים ומערכות בגוף אליהם מגיעים אותם עצבים המושפעים מסבלוקסציה כמו שרירי גפיים או מערכות תומכות המספקות מזון, חמצן, סינון רעלים וחוסן לגוף.

היישום הקליני הייחודי של הכירופרקט מתרכז בתת נקיעה שדרתי והשלכותיו הפוגעות ומזיקות לתפקוד תקין של מערכת העצבים המרכזית ומערכת העצבים ההיקפית.


סבלוקסציה היא בעיה מאד שכיחה שרפואה קונבנציונלית ואורתופדיה מתעלמים ממנה לחלוטין. לצערי כירופרקטורים המתמקדים בעיקר בתרפיית כאב, אינם בוחנים צילומי הדמיה באופן ראוי ומחטיאים מרכיב עיקרי זה בהחזרת עמוד השדרה והגוף לתפקוד תקין ובריאות. מאות מחקרים נעשו בתחום של חמשת המרכיבים בתת נקיעה שדרתי. מרכיבים אלה פוגעים בכל אדם, והרבה יותר בספורטאי שממנו נדרשים מאמצים פיזיים קשים ותפקוד ברמה גבוהה. תת נקיעה שדרתי היא בעיה רצינית המפריעה לזרימת מסרים ואנרגיית חיים תקינה מהמוח דרך חוט השדרה והעצבים לכל איברי הגוף וחזרה. מסרים אלה הם הכוח המניע הנחוץ לתפקוד תקין ואופטימלי של הגוף. במצב של תת נקיעה שדרתי התבונה הפנימית שמניעה את כל מערכות הגוף לא באה לידי ביטוי במלואה ולכן נוצר מצב של תפקוד לקוי ותהליך שבירה במערכות הגוף השונות. מצב זה מביא להידרדרות מתמשכת במערכות הגוף (פעמים אין ספור ללא סימפטומים וכאבים), ובהמשך לירידה בבריאות וחולי. חובה לציין שברב המקרים תהליך ההידרדרות בבריאות עמוד השדרה אורך שנים. סימפטומים רבים הקשורים בתהליך ניווני זה יכולים לצוץ ולהיעלם בעוד מצב עמוד השדרה ותהליך הניוון והלחץ על העצבים מחמיר.


לתת נקיעה שדרתי יש חמישה מרכיבים עקריים:


Spinal Kinesio pathology- פתולוגיה במכניקה של עמוד שדרה:


תת ניידות - אי-יישור ותנועה לקויים. ירידת טווחי תנועה ומוגבלות בתנועת מפרקים, הגורמת אי נוחות, כאב אפשרי, נוקשות והגבלת ביצועים

יותר מדי ניידות – יותר מידי ניידות בתנועת מפרק, הגורמת חוסר יציבות וסכנת פציעה.

תגובת פיצוי – תת ניידות וקיבעון ביחידה מוטורית (2 חוליות ורקמות המחברות אותן) גורמת, עם הזמן, למפרק מעל או לזה מלמטה להגיע למצב של יותר מידי ניידות.

א. (loss of joint play) – איבוד חופש תנועה במסלול אנכי במפרק.

ב. איבוד תנועה בציר מרכזי – המפרק סובל ממוגבלות תנועה במסלול סיבובי.

ג. Positional Dyskinesia- אי יישור דינמי – חוסר יישור במפרק בכל טווחי התנועה שלו.

 

חשוב לדעת!!!   שחיקה והרס הדיסק נוצרים עקב פגיעות חוזרות ונשנות. זהו תהליך של שנים רבות של תפקוד לקוי לפני ששינויים אורגניים נראים לעין בהדמיה והליכי אבחון שגרתיים.


Neuropathology – Neuro-patho-physiology פתולוגיה בתפקוד מערכת העצבים.


מצב זה הנו מרכיב ראשי בתסמונת תת נקיעה שדרתי. שלושה חלקים עיקריים מזוהים בתסמונת זו:


א. פגיעה דוחסת ( (compressive lesion: מצב בו העצב נדחס, נמתח או נצבט (pinched nerve). הספרות המדעית מציינת שמפגיעות עצביות הנגרמות ע"י שינויים פתולוגיים במערכות המכניות של עמוד השדרה, 10%-15% מסתיימות בפגיעה דוחסת של העצב.


ב.  פגיעות מתקדמות (facilitative lesions): גירוי נוירולוגי מתמשך – מצב בו קיים גירוי והפרעה עצבית מתמשכים. אותות עצביים מועברים באופן לא תקין ויכולים לגרום לירידה באספקת דם, חמצן, ותזונה לאיברי הגוף. אספקה עצבית לא תקינה לאיברים בגוף יכולה לעורר כאב, עליה בהיווצרות רדיקלים חופשיים הקשורים למחלות לב, סרטן והזדקנות מואצת של תאים. מתח במערכת העצבים גורם לשחרור לא תקין של הורמונים ושינויים כימיים רעים בגוף.


ג.  פתולוגיה נוירולוגית במפרקים - הסחוס והרצועות במפרקים נמצאים במתח עצום במצב של תת נקיעה שדרתי. המצב מחמיר עוד הרבה במצבים כרוניים ללא תיקון תת הנקיעה. בכל מפרק קיימים עצבים תחושתיים שתפקידם להעביר מידע של מיקום, לחץ, טמפרטורה, איזון וכאב. במצב בלתי תקין (תת נקיעה)  קיימות במפרק תגובות רפלקס(החזר מסרים) משובשות הגורמות ליציבה, הליכה וריצה לא תקינים. נוצרת תגובת שרשרת רפלקס הממשיכה להחליש את עמוד השדרה ובריאותו של האדם ודרך תגובה עצבית זו קיימת השפעה שלילית על מערכות גוף אחרות (כלי דם, הורמונים, נשימה, חילוף חומרים וכיו"ב). כמו כן, חוסר איזון זה יוצר תגובת שרשרת המשפיעה לשלילה וגורמת לנזקים מתמשכים בכל מערכת השלד והמפרקים הנושאים את משקל הגוף.


חשוב לדעת!!!   מערכת שלד בלתי תקינה גורמת לחוסר איזון והידרדרות בתפקוד קבוצות השרירים. טונוס לא תקין, מסלול פעולה לא תקין וחולשה. תהליכים אלו מובילים לפציעות שאפשר היה למנוע.


Myo-pathology – פתולוגיה במערכת השרירים.


פתולוגיה במערכת השרירים הקשורה לתת נקיעה שדרתי זהה לפתולוגיות שרירים אחרות הנגרמות מנזקים עצביים מסיבות שונות מזו של תפקוד מכני לקוי בעמוד השדרה. שינויים עצביים, אספקת דם לקויה ושינויים ניווניים במפרקים גורמים לשינויים פתולוגיים בשרירים.

א. פגיעה דוחסת: כתוצאה קיימת ירידה בפעולה עצבית,  מתח שרירי נמוך,  ניוון, פיברוסיס (השריר נעשה סיבי ונוקשה ומתנוון ביכולות. התהליך מתחיל 7 ימים אחרי הפציעה ואם לא מטופל נעשה בלתי הפיך אחרי מספר שבועות).

ב. פגיעות מתקדמות: מובילות לפעילות עצבית מואצת,  מתח שרירי גבוה,  התכווצויות שרירים,  פיברוסיס (ראה למעלה).

ג. פתולוגיה נוירולוגית במפרקים:  מוביל לתגובות הסתגלות מוטעות (תוצאה של רפלקסים לא תקינים),  התכווצויות וחולשה בשרירים,  פיברוסיס (ראה למעלה).

ד. טונוס בלתי שווה במערכת השרירים גורם לעיוותים במבנה עמוד השדרה והאגן. כתוצאה מכך השרירים לא מבצעים עבודה במסלול הנורמלי שלהם וזה יכול לגרום לעומסים בלתי שווים על מפרקי הגפיים. זה יכול להוביל לדלקת (נפיחות) וכאבים במפרק המשביתים לעיתים את הספורטאי.


חשוב לדעת!!!   פתולוגיה בשרירים שאינה מתוקנת מידית גורמת לחוסר איזון, התכווצויות שרירים או ירידת טונוס בשריר וניוון.  המבנה הביו-מכני של עמוד השדרה מסגל תבנית לא תקינה של כיוון שרירי ההופכת בטווח הארוך לחלק בלתי נפרד של נזקים אורתופדים ונוירולוגים. זה תוצר של הזנחה ואי תיקון של תת נקיעה (שרירים מתקצרים ו/או מתארכים).


Histopathology – נפיחות(דלקת) ושינוי מבנה הרקמות.


תהליך זה מפעיל לחץ על המפרק ורקמות רכות מסביב. נפיחות גורמת לנזק ברקמות הרכות. אזורים מסוימים נעשים עדינים וכואבים למגע. קיימת הצטברות של חומצת חלב, היסטמין וכימיקלים אחרים. היווצרות נקודות נוקשות (trigger points) בגידים ושרירים אליהם לא מגיע חמצן ומזון באופן ראוי. אזורים חמים כתוצאה מעליית טמפרטורה. שחיקה ומאמץ בלתי רגילים גורמים לשינויים ניווניים במפרק וברקמות ליד (arthritic changes).


חשוב לדעת!!!   אם מצב זה לא מתוקן התהליך הניווני מוליד הצטברות משקעים של מלח סידן. תהליך זה גורם לשינויים בלתי הפיכים במבנה מערכת השלד והשרירים ותפקוד תמידי לקוי במערכת הביו מכנית של עמוד השדרה. כיוון ששינויים ניווניים מתחילים מספר ימים אחרי הפציעה, תיקון כירופרקטי חייב להתבצע בימים הראשונים לאחר הפציעה.


Pathophysiology - נזקים בריאותיים.

א. עמוד השדרה ומפרקים:  שינוי ניווני של עמוד השדרה והרקמות הסמוכות הוא תוצר בלתי נמנע של אי תיקון תת נקיעה שדרתי וחוסר התייחסות לפגיעה או הטלטלה שעברה על עמוד השדרה. הסיבה לכך היא בעיקר גישה רפואית שטחית המנסה לסמם את ההשלכות במקום להחזיר את הגוף באופן דינמי למצב תפקוד תקין. בטווח ארוך יותר קיימים שינויי מבנה ותפקוד בלתי הפיכים במפרקים, סחוס, רצועות ושרירים.


ב. שאר הגוף:  השפעות מתמשכות ותפקוד לקוי בתקשורת מערכת העצבים גורמים כאבים, האצת הזדקנות, יכולת מוחלשת להגיב למתחים פיזיים וקושי המערכת העצבית לעבד מידע רגשי. התנגדות חיסונית חלשה של הגוף לחולי ואי יכולת החלמה מהירה.


כירופרקטיקה מאפשרת אבחון והפרדה של מרבית הבעיות המטרידות את הציבור בכלל וספורטאים בפרט. אספקה עצבית בלתי תקינה לכל מערכות הגוף, אספקת דם בלתי תקינה למפרקים ושרירים, צפי ומניעת פציעה מבעוד מועד, אבחון למניעת פתולוגיה באזורים העומדים תחת מאמץ פיזי גבוה. בשילוב עם צילומי רנטגן הידע הנרכש בנוגע למצבו הפיזי של הספורטאי המקצוען והחובב כאחד, קיימת אפשרות למנוע פציעות שישביתו את הספורטאי או יורידו ברמת תפקודו. שילוב של כירופרקטיקה ועבודה עם טריינר יכולים לחסוך מאות אלפי דולרים המושקעים בשחקנים שנפצעים ומעבירים את זמנם על הספסל בהחלמה מפציעה לפציעה. טיפול כירופרקטי מדויק בשילוב אימוני כושר, גמישות וחיזוק ותזונה מתאימה  יכולים להציל ולהאריך את הקריירה של הספורטאי.

Share by: