כירופרקטיקה וספורט

כירופרקטיקה וספורט

מדע הכירופרקטיקה מטפל בבעיות עמוד שדרה המשפיעות ופוגעות ישירות בתפקוד מערכת העצבים ובתקשורת בין המוח לגוף. סבלוקסציה או תת נקיעה שדרתי (SUBLUXATION) של חוליות עמוד השדרה מפריעה ומשבשת את התקשורת התקינה של מוח וחוט השדרה עם כל איברי הגוף. זוהי בעיה חמורה המסוגלת להביא בהדרגה לשבירה תפקודית של מערכות הגוף, פגיעה ונזק לרקמות וחלקי הגוף ופגיעה בתפקודי הגוף. הפגיעה יכולה לכלול את עמוד השדרה והרקמות סביבו כולל חוליות, רצועות, סחוס המפרקים, סחוס הדיסק, כלי דם, מעטפת עצבים ומעטפת חוט השדרה. פגיעה יכולה להרחיק לאיברים ומערכות בגוף אליהם מגיעים אותם עצבים המושפעים מסבלוקסציה כמו שרירי גפיים או מערכות תומכות המספקות מזון, חמצן, סינון רעלים וחוסן לגוף.

היישום הקליני הייחודי של הכירופרקט מתרכז בתת נקיעה שדרתי והשלכותיו הפוגעות והמזיקות לתפקוד תקין של מערכת העצבים המרכזית ומערכת העצבים ההיקפית, שניהם ברמת הרקמות וברמה התאית.  כל רופא ומטפל חייבים להבין שהאתלט מייחס חשיבות עליונה, בכל ספורט או רמה תחרותית, בצורך לעמוד בדרישות הפיזיות של התחרות. נקודה חשובה זו באה לידי ביטוי במיוחד כשהיא נתמכת בעליית והגברת רמת הביצועים ומניעת פציעות הנעשית באופן מדעי וטבעי בטיפול כירופרקטי.


ד"ר נוימן הוא מומחה בבעיות עמוד שדרה, פגיעות ספורט והכשרת הספורטאי לעמוד בעומסים הנדרשים. . ד"ר נוימן מטפל בבעיות עמוד שידרה הנוצרות כתוצאה מעומס פיזי, פעילויות ספורט אינטנסיביות ופגיעות ספורט שונות. לכל ספורט קיימת דינמיקה משלו והפעלת איברים שונה. איזון עמוד השדרה, מערכת עצבית, מפרקים ורקמות סמוכות מקנים לספורטאי יכולת מצוינת להניע את המערכות הביו מכאניות בכדי לתפקד בצורה אופטימלית. איזון מערכות אלו מונע את השפעות הרסניות של עומסים להם נחשף הגוף בפעילותו. ספורטאי מקצוען או חובבן כאחד מגיעים להישגים כשהם מאוזנים וחופשיים מפגיעות גוף.

ספורטאים בכל העולם מגלים כל יום את התועלת בכירופרקטיקה לא רק לפגיעות, אלא בנוסף גם לשיפור הביצועים הספורטיבים שלהם. יותר ספורטאים וקבוצות משתמשים בכירופרקטיקה להשגת היתרון החשוב כל כך בענף הספורט שלהם. בנוסף לשחקני הפוטבול האמריקאי, הרבה ספורטאים מענפי ספורט שונים סומכים על טיפולי כירופרקטיקה לשפר את היכולות שלהם.


כירופרקטיקה – תחזוקת הגוף לכל ענפי הספורט

ענפי הספורט השונים כמו כדורגל, כדורסל, טניס, כדוריד, התעמלות קרקע, ג'ודו ועוד מאתגרים את הגוף בעומסים ולחצים שונים. פעולות מתפרצות כמו בעיטה, ניתור, היתקלות, נגיחה, הנפת מחבט וחבטה, כולם יכולים לגרום לעמוד השידרה לאבד את האיזון הטבעי והתנועתיות שלו. חלק מהפעילויות הן חד צדדיות ומעמיסות על צד אחד באופן תמידי. חלק מהעומס הוא אנכי (מלמעלה למטה וההיפך לאורך עמוד השידרה). ריצות מהירות, עצירות, שינויי כיוון, מעידות, נפילות ועוד גורמים לעומס גדול על עמוד השדרה והאגן ויכולים לפגוע גם כן באיזון, טווחי התנועה ושיווי המשקל. פעילויות אלה יכולות להשפיע על הספורטאים המנוסים ביותר, עד כמה וכמה על אלה שעוסקים בספורט לא באופן קבוע. גם ענפי ספורט עדינים יותר כמו הליכה, אופניים, טרייד-מיל וכו' יוצרים עומס מתמשך ונזק ממיקרו טראומה שהיא פעילות מתמשכת לאורך זמן המוציאה באיטיות את הגוף מאיזון. פעילויות ספורט עדינות יותר כמו התעמלויות למיניהן, הליכה או אופניים לא ניתנות להשוואה להיתקלויות של שחקני הפוטבול האמריקאי, הכדורגל או הרוגבי, אך גם מיקרו טראומה, הנגרמת ע"י ביצוע אותה פעולה פעמים רבות, יוצרת עומס מצטבר ויכולה לשחוק לאורך זמן את חלקי הגוף באותה חומרה כמו תיקול עם שחקן כדורגל או ריצה והתנגשות בקיר. 


עמוד השידרה – מרכז הגוף

הטיפול הכירופרקטי מסיר לחץ ממערכת העצבים ומשפר את הביו-מכאניקה של חוליות עמוד השדרה. כיוון כירופרקטי מדויק מביא לשינוי בתפקוד ומבנה. עומס פיזי, פגיעות, פעילות אינטנסיבית או מתונה, יוצרים עומס תמידי על עמוד שדרה וגפיים. דינמיקה של כל פעילות ספורטיבית מאתגרת את מבנה ותפקוד עמוד השדרה. עומסים אלו יכולים לגרום לנעילה, אי יישור וירידת טווחי תנועה של חוליות ו/או מפרקי גפיים. כיוון שעמוד השדרה הוא במרכז הגוף, הוא נוטל חלק בכל פעילות וכל טלטלה לגוף משפיעה עליו. תנועות חדות כמו האצה ועצירה, תנועות סיבוביות, האצה והאטה של זרועות וכתפיים מפעילות עומס על צלעות, רגליים, ראש, כתפיים, חזה ומעבירות את מומנט תנועה לכיוון עמוד השידרה. מסיבה זו, כל אחד העוסק בכל ענף ספורט שהוא, זקוק לבדיקת עמוד השדרה באופן קבוע בכדי להבטיח שמערכת זו נשארת מאוזנת וחופשיה מלחצים כמו ירידת טווח תנועה במפרקים וסבלוקסציה (תת נקיעה שדרתי). הספורטאי מתפקד באופן אופטימלי כשעמוד השדרה מאוזן. זו הסיבה שהרבה ספורטאים מקצוענים וחובבים משלבים כירופרקטיקה בתוכנית האימונים שלהם ומאפשרים בדיקות עמוד שדרה וטיפולי כירופרקטיקה באופן שוטף.


כירופרקטיקת ספורט

הכירופרקט בספורט מעוניין בעיקר במניעת פציעות. טיפול ותחזוקה מונעת, איזון הגוף ביציבה נכונה, איזון רקמות סביב עמוד השדרה, איזון ותפקוד גפיים, חיוניות ותפקוד אופטימאלי של האתלט בכל זמן. בדיקות כירופרקטיות מתבצעות בכדי להעריך את מצבו של האתלט מבחינה ביו-מכאנית ונוירולוגית והחזרתו למצב תפקוד אופטימאלי. הערכה ושימוש בהדמיה לאבחן שינוי מבני ולהסיק אם קיימת ירידה בטווחי תנועה (פיקסציה) במפרקי עמוד השדרה, האגן והגפיים. הדגש בכירופרקטיקת ספורט מושם על יכולת ביצועית אופטימלית ומניעת פציעות, במיוחד כשזה מתייחס לשלמות עמוד השדרה.

ניתוח אנליטי מדויק הכולל, יציבה, רנטגן לבדיקת מנח חוליות מדויק נעשות לשם מדידה והערכת היכולת הביצועית של הספורטאי. זה נעשה בכדי לפקח באופן מדויק על השפעות תת נקיעה שדרתי על מערכת העצבים ומעקב על תיקונם.  טכניקות איבחון מתקדמות לספורט וצילומי רנטגן מספקים מידע חשוב בנוגע לפגיעות וחוסר איזון במבנה האגן ועמוד השידרה ופגיעות תפקודיות עצביות העלולות להשפיע על ביצועיו של הספורטאי. בכירופרקטיקת ספורט אנו שמים דגש לבדיקת גפיים וכיוונם בטכניקות ייחודיות המיועדות לספורטאים.



מדע הכירופרקטיקה

מדע הכירופרקטיקה מטפל בבעיות עמוד השדרה המשפיעות ופוגעות ישירות בתפקוד מערכת העצבים. תת נקיעה שידרתי (SUBLUXATION) של חוליות עמוד השידרה מפריעות ומשבשות את התקשורת התקינה בין המוח וחוט השדרה לכל איברי הגוף. בעיה זו היא חמורה ביותר וגורמת בהדרגה לשבירה תפקודית של מערכות הגוף, פגיעה ונזק לרקמות וחלקי הגוף ופגיעה בתפקודי הגוף. 

סבלוקסציה היא בעיה מאד שכיחה שרפואה קונבנציונלית ואורתופדיה מתעלמים ממנה לחלוטין. לצערי כירופרקטורים המתמקדים בעיקר בתרפיית כאב, אינם בוחנים צילומי הדמיה באופן ראוי ומחטיאים מרכיב עיקרי זה בהחזרת עמוד השדרה והגוף לתפקוד תקין ובריאות. מאות מחקרים נעשו בתחום של חמשת המרכיבים בתת נקיעה שדרתי. מרכיבים אלה פוגעים בכל אדם, והרבה יותר בספורטאי שממנו נדרשים מאמצים פיזיים קשים ותפקוד ברמה גבוהה. תת נקיעה שדרתי היא בעיה רצינית המפריעה לזרימת מסרים ואנרגיית חיים תקינה מהמוח דרך חוט השדרה והעצבים לכל איברי הגוף וחזרה. מסרים אלה הם הכוח המניע הנחוץ לתפקוד תקין ואופטימלי של הגוף. במצב של תת נקיעה שדרתי התבונה הפנימית שמניעה את כל מערכות הגוף לא באה לידי ביטוי במלואה ולכן נוצר מצב של תפקוד לקוי ותהליך שבירה במערכות הגוף השונות. מצב זה מביא להידרדרות מתמשכת במערכות הגוף (פעמים אין ספור ללא סימפטומים וכאבים), ובהמשך לירידה בבריאות וחולי. חובה לציין שברב המקרים תהליך ההידרדרות בבריאות עמוד השדרה אורך שנים. סימפטומים רבים הקשורים בתהליך ניווני זה יכולים לצוץ ולהיעלם בעוד מצב עמוד השדרה ותהליך הניוון והלחץ על העצבים מחמיר.


הגישה הרפואית הקונבנציונלית

גישה רפואית סטנדרטית נחוצה במידה והספורטאי נפצע. מקצוע הרפואה מתמחה בטיפול בשברים, קרע בשריר, גיד שנקרע, יציאת מפרק ממקומו ופגיעות אחרות שבדרך כלל מצריכות טיפול חרום. רוב הנפגעים מטראומה עוזבים את בית החולים עם אותם מתחים בעמוד השידרה (תת נקיעה שדרתי)  שמהם סבלו עוד לפני האישפוז, וברוב המקרים מצב עמוד השדרה שלהם מחמיר עוד יותר. פגיעה במערכת השלד ותנועתיות המפרקים, חוסר איזון עצבי, איבוד טונוס ואיזון שרירים מעכבים את החלמתו של הספורטאי וממשיכים לגרום לפציעות חוזרות ונישנות עם החזרה לאימונים המפרכים והתחרויות האינטנסיביות.  רופאים פשוט אינם מאומנים לאתר ולתקן מתחים הנוצרים מתת נקיעה שידרתי. זוהי המומחיות שלי בכירופרקטיקה.

הרבה מטופלים מגיעים למרפאות כאב עקב פציעות ספורט ומקבלים משככי כאבים, תרופות אנטי דלקתיות, זריקות קורטיזון או כדורים אחרים ממשפחת הקורטיקו-סטרואידים (שנקטלו ע"י הממסד הרפואי בטענה בהם הסמים המסוכנים ביותר ברפואה המודרנית).  משככי כאבים עשויים לאפשר לספורטאי שימוש באיברים פגועים בגופו עם הסיכון לפגוע בהם עוד יותר. ניתוחי בירכיים גורמים לנזקים לטווח הארוך והראו תהליכים ניווניים שנים אחרי. כיום נראה גם שארתרוסקופיה (ניתוח מיקרוסקופי) נשלפת כה מהר לכאבי בירכיים ויכולה גם כן לגרום לנזק בלתי הפיך. אין כימיקל שיכול לתקן בעיית תנועה ולחץ על עצבים בעמוד השדרה. בעיה ביו-מכאנית חייבת להיפתר באופן דינמי וזו הסיבה שכירופרקטיקה משפרת את תפקוד הספורטאי.  כמו בכל בעיית בריאות אחרת, אם המצב אינו מצב חירום, רצוי לפנות לאפיק הכי פחות חודרני. רצוי לבדוק כירופרקטיקה לפני כדורים, זריקות וניתוחים מיותרים.


כירופרקטיקה מאפשרת אבחון והפרדה של מרבית הבעיות המטרידות את הציבור בכלל וספורטאים בפרט. אספקה עצבית בלתי תקינה לכל מערכות הגוף, אספקת דם בלתי תקינה למפרקים ושרירים, צפי ומניעת פציעה מבעוד מועד, אבחון למניעת פתולוגיה באזורים העומדים תחת מאמץ פיזי גבוה. בשילוב עם צילומי רנטגן הידע הנרכש בנוגע למצבו הפיזי של הספורטאי המקצוען והחובב כאחד, קיימת אפשרות למנוע פציעות שישביתו את הספורטאי או יורידו ברמת תפקודו. שילוב של כירופרקטיקה ועבודה עם טריינר יכולים לחסוך מאות אלפי דולרים המושקעים בשחקנים שנפצעים ומעבירים את זמנם על הספסל בהחלמה מפציעה לפציעה. טיפול כירופרקטי מדויק בשילוב אימוני כושר, גמישות וחיזוק ותזונה מתאימה  יכולים להציל ולהאריך את הקריירה של הספורטאי.

Share by: