אבחון והדמיה

אבחון והדמיה

בכירופרקטיקה אנו משתמשים בצילומי רנטגן בכדי לנתח ולאבחן בעיות ביו-מכניות ובעיות אי-יישור הקשורות לתת נקיעה שדרתי. צורך קליני זה הוא מוצדק ונחוץ כדי להעריך את רמת הפגיעה והנזק המשפיעים על תפקוד עמוד השדרה ואשר עלולים להשפיע על בריאותו ואיכות חייו של המטופל בעתיד.

שיטות אבחון של רנטגן הנעשות בעמידה משמשות לשם השגת מידע הנוגע לתת נקיעה שדרתי, סטיות ועיוותים של חוליות ביחידות המוטוריות, אי יישור של חוליות, יציבה לא מאוזנת, עמוד שידרה עקום ועוד.

צילומים מסוימים יכולים לספק מידע חשוב על שינויים במיבנה החוליות והפתחים מהם יוצאים העצבים לחלל הגוף. עם זאת יש גם אפשרות לראות מיקום לא תקין של החוליות והערכה של פגיעה ביכולת תנועה של החוליות. כל אלה משפיעים על מעבר המסרים בין מערכת העצבים לאיברי הגוף ומערכותיו, פוגעים בתקינות הדיסק, סחוס, מפרקים, פוגעים בגמישות הגידים והרצועות המחברות בין החוליות, כלי דם, מעטפת חוט שדרה ומעטפת עצבים. בחלוף השנים שינויים מבניים וירידה בטווחי תנועה המשפיעים על המערכת העצבית פוגעים ביציבה ובריאות הגוף כולו.

ניתן לבצע מדידות מדויקות של אי יישור, סטיות של חוליות ממקומן ועיוותים או שינויים במבנה השלד המשפיעים על תפקודיי הגוף. חשוב לזכור שהדינמיקה של הגוף לא עובדת רק בכיוון שלילי ובמקרים רבים ניתן לאזן ולהחזיר את עמוד השדרה למצב תקין. שיטות המדידה הייחודיות בטכניקות בהן אני משתמש מאפשרות טיפול וכיוון עם דיוק רב ותוצאות מרשימות. כמו כן הן מאפשרות אנליזה מדויקת ומהוות בסיס לאבחון נוסף בהמשך והערכת התקדמותו של המטופל.


ברפואה הקונבנציונאלית רנטגן נעשה בעיקר לאיתור מימצאים פתולוגיים. זו הסיבה גם שמרבית הצילומים נעשים בשכיבה ולא בעמידה. הרופא מנסה לאתר שלושה דברים עיקריים: 

א. פתולוגיה כגון גידולים סרטניים  

ב. שברים  

ג. דיסלוקציה או יציאה של מיפרק ממקומו 

בצילומי עמוד שדרה נוספות התופעות הניווניות במידה וקיימת שחיקה של דיסקים או חוליות.  אורטופדים ממעטים ליחס חשיבות לממצאים החשובים בכירופרקטיקה ולכן מפספסים את הסיבות העיקריות לשחיקת החוליות, אותם מזהה הכירופרקט בקלות.

ראו דוגמאות: 
1. צילום רנטגן של בחורה בת 27 במבט צידי מראה עמוד שידרה צווארי שכתוצאה מתת נקיעה חולייתי איבד את הקימור הנורמלי שלו. התוצאה היתה כאבי ראש ומיגרנות שמנעו תיפקוד נורמלי יומי.

צילום שני נעשה לאחר 6 חודשי טיפול כירופרקטי בטכניקה ייחודית. ניתן להבחין בחזרת הקשת הנורמלית לצוואר. כאבי הראש דעכו ונעלמו עם הזמן ולאחר ארבעה שבועות הייתה המטופלת חופשיה ממיגרנות. שינוי מבני אורך זמן וניתן להבחין שקימור צווארי חזר למצב תקין.
2. צילום רנטגן של בחור בן 38 במבט חזיתי מראה עמוד שידרה צווארי עם סטייה חדה ימינה מן המרכז. מהחזית עמוד השידרה אמור להראות ישר. התוצאה התבטאה בשיתוק שרירי הכתף וא יכולת הרמה של זרוע ימין. הצעת רופא אורטופד היתה ניתוח צווארי וקיבוע עם צפי לשנה של שיקום. לאחר חודש של טיפול כירופרקטי ספציפי חזרו התנועה והכוח לשרירי הכתף. הצילום השני נעשה לאחר 6 חודשים ומראה יישור כמעט מושלם של הצוואר.
Share by: